OLIKA UNDERLAG

BETONG

För sådär tio år sedan såg betong ut att vara det nya ”inneunderlaget”.  Det var ett uppskattat underlag och flera klubbar hade planer på att bygga. Det ser dock ut att ha stannat vid fem föreningsdrivna anläggningar i Sverige. Två i Stockholm, en i Askim, en i Jönköping och så en i Skoghall. Sannolikt kan ytan som behövs i kombination med en ganska hög prislapp ha bidragit till att det hitintills inte har blivit flera. Något som skiljer betong från andra underlag är att anläggningarna är än mer standardiserade. Från bana ett till bana arton är det alltid samma bantyp på samma bannummer. Två av de vanligtvis mest omtalade banorna är bana sju, långgolf, och bana 16, som kallas för balkongen. Till bana sju är det inte ovanligt att spelare har en särskild klubba som såvitt känt är, inte finns under serietillverkning. Det brukar dock finnas att låna vid tävlingar. Precis som EB är betong materialkrävande. Det är ett snabbt underlag med långa banor där bollen slås långsamt. Det betyder att vind är en betydande faktor och något som man inte vill ha som betongspelare.

MOS/ÄVENTYRSGOLF (KONSTGRÄS)

MOS, förkortningen av Minigolf Open Standard, är det fjärde underlaget att godkännas och som för bara några få år sedan fanns begränsat antal i Sverige med knappt några föreningsanläggningar. Men under de senaste åren har landskapet förändrats dramatiskt, och idag finns det ungefär ett 20-tal sådana anläggningar i landet. Vad som särskiljer MOS från andra bangolfvarianter är den betydligt större friheten när det gäller utformningen av banor.

Inom MOS tillåts användning av alla typer av bangolfbollar samt golfbollar som uppfyller WMF (World Minigolf Sport Federation)-standarder. Det är också vanligt med tävlingar som begränsar spelarna till att använda golfbollar, vilket tar bort aspekten av att välja rätt boll och istället fokuserar mer på spelteknik och strategi, vilket gör det mycket enklare för nybörjare som ofta saknar kunskapen kring olika bollar. När det kommer till utrustning kan det noteras att en del spelare föredrar att använda vanliga golfputters istället för de traditionella bangolfklubbarna. I MOS är tempo en avgörande faktor. Banorna domineras ofta av hinder i form av stenar och vatten, samt innehåller gott om variationer i terrängen med onduleringar och bunkrar. Det snabba tempot och utmanande banutformningen gör MOS till ett dynamisk underlag inom bangolfvärlden, där spelförståelse och val av spel på en bana, står i centrum.

Oavsett underlag så gäller att banorna ska besiktas av Svenska Bangolfförbundet med jämna mellanrum för att vara tävlingsgodkända. De godkända anläggningarna finns i HCP-Online och varefter tävlingar spelas på en anläggning så får anläggningen ett par som man som spelare kan mäta sig mot.

EUROPABANAN (EB)

För att ta underlagen i svensk åldersordning så har det nu blivit dags för EB. EB står för ”Europabanor”. Det pratas också om eternit även om anläggningarna idag inte är gjorda av det materialet. EB är ett så kallat snabbt underlag. Banorna är precis som filt standardiserade och det finns ungefär 30 bantyper som varieras enligt banägarens önskemål till en anläggning. De olika standardiserade banorna har alla sitt eget namn som till exempel dubbelkullen, salto eller snäcka. Oftast associerar bannamnen till banans utseende. Banorna är cirka sex meter långa. EB är ett underlag som alltmer har försvunnit utomhus men som å andra sidan passar bra att spela inomhus. Jämfört med andra underlag tar banorna mindre plats och dessutom slipper spelare ta med vädret i beräkningen. EB är nämligen ett underlag där temperaturen snabbt gör att en annan boll kan krävas. Vid regn spelar man inte EB.

Det är ett materialkrävande underlag där mycket träningstid går åt till att hitta bästa dessängen och bollvalet. På välspelade inomhusanläggningar slipper man ofta den vedermödan då det är allmänt känt hur man bör spela de olika banorna. Dessutom är det ofta stabil temperatur inomhus. Under vintern kan du börja ditt EB-spelande på följande orter där det finns anläggningar inomhus: Skellefteå, Eskilstuna, Vänersborg, Landskrona och Asarum.

FILT

Filt är det klassiska svenska underlaget. Säg minigolf eller bangolf och det är filt som gemene man tänker på. Kännetecknande för filtbanorna är att det är långa och oftast kräver lite hårdare slag. Det finns drygt 30 olika bantyper så anläggningarna har variation men ändå är det så att man som spelare känner igen de återkommande bantyperna. Bantyperna har oftast namn efter utseende men undantag finns som exempelvis Möllbergare som är döpt efter sin skapare och Örkelljunga som är döpt efter platsen där bantypen först byggdes.  Däremot kan den som bygger välja längd ganska fritt. Dessutom är det olika på vilken lutning som man ger backbanor. Underlaget påverkas en hel del av regn, som gör banorna långsammare.