Till spelare och ledare berörda av svenska bangolflandslagets verksamhet 2025
Svenska Bangolfförbundets styrelse har beslutat om årets ekonomiska förutsättningar. SBGF har fortfarande betydligt mindre ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet jämfört med förr om åren. Årets budget tillhörande sportkommittén är på ca 1 100 000 kr vilket innebär att aktiviteterna för landslagen kräver stora prioriteringar. All önskad verksamhet kommer tyvärr inte kunna genomföras.
Förbundets sportkommitté tillsammans med sportchef och förbundskaptener har gjort prioriteringar och informerar här om plan och anpassning för landslagsåret.
Förbundskaptener är fortsatt Fredrik Tagesson (junior) och Christian Mellqvist (senior). MOS-landslaget och oldtimerslandslaget står utan förbundskaptener och det är i stället sportchef Anders Olsson som ansvarar för förutsättningarna kring WAGM och OT-EM.
Följande aktiviteter är planerade:
NM 19–20 april, Liepaja Lettland
Tävlingen spelas inomhus på EB. Landslaget ställer upp med spelare som representerar Sverige i varje klass. Hanteringen kring NM sköts och bekostas av landslaget. Fredrik Tagesson och Christian Mellqvist är ansvariga för uttagning av truppen som består av 2 damjuniorer, 2 herrjuniorer, 2 damseniorer, 5 herrseniorer, 1 oldtimers dam och 1 oldtimers herr. Förbundskaptenerna är också ledare på plats, tillsammans med en coach.
WAGM 13–15 juni, Askim Sverige
Tävlingen spelas på Askims MOS. Landslaget ställer upp med 8 juniorer i 2 lag som hanteras och bekostas av landslaget. Förbundskapten Fredrik Tagesson är ansvarig för uttagning av juniorerna och kommer tillsammans med en coach vara ledare på plats för juniorlagen.
SBGF öppnar upp 12 platser i WAGM för intresserade spelare som vill delta och representera Sverige. Vissa fasta kvotplatser finns som gör att Sverige har representation i varje klass. Kvotplats har 1 spelare i klasserna damsenior, herrsenior, oldtimers dam och oldtimers herr. De resterande 8 platserna tilldelas de totalt bäst rankade spelarna oberoende av klass. Uttagning av alla 12 platser styrs av MOS-rankingen i HCP-Online per den 25 april 2025. För att bli uttagen till någon av de 12 platserna behöver man inkomma med en intresseanmälan till SBGF via anmälningsblankett. För klubbspelare gäller WMF:s regler kring möjlighet att delta och dessa förutsättningar kommer framgå i tävlingsinbjudan. Anmälningsblankett för de 12 platserna samt för eventuella klubbspelare publiceras under februari månad. Landslaget betalar deltagarnas startavgift till tävlingen men i övrigt står man själv för samtliga kostnader. Även bokningar, tex resa och logi ansvarar deltagaren själv att ordna med.
J-EM 5–9 augusti, Brno Tjeckien
Tävlingen spelas på en anläggning MOS. Landslaget planerar att delta med full trupp i form av 11 spelare och 4 ledare. Hanteringen kring J-EM sköts och bekostas av landslaget. Förbundskapten Fredrik Tagesson ansvarar för laget.
VM 19–23 augusti, Neheim-Hüsten Tyskland
Tävlingen spelas på betong och EB. Landslaget planerar att delta med vanlig trupp, 11 spelare och 6 ledare. En rekresa med 4 personer någon gång inför VM kommer genomföras. Hanteringen kring VM och rekresa sköts och bekostas av landslaget. Som spelare är det obligatoriskt att delta på EB-SM i Malmö för att kunna bli uttagen i truppen till VM. Spelare kan bli föruttagna till VM och omfattas då inte av kravet gällande SM. Förbundskapten Christian Mellqvist ansvarar för laget.
OT-EM 24–27 september, Zaton Kroatien
Tävlingen spelas på filt och EB, på samma banor som EM ifjol. SBGF öppnar upp OT-EM för intresserade spelare som vill delta och representera Sverige. Sverige tillåts ställa upp med som flest 7 oldtimers herr och 4 oldtimers dam. En första förutsättning för att kunna delta är man inkommer med en intresseanmälan till SBGF via anmälningsblankett. Blanketten, som redogör för fler detaljer, publiceras under februari månad. Om fler spelare anmält intresse än vad det finns tillgängliga platser på tävlingen, styrs uttagning via snitt klassisk-rankingen i HCP-Online per den 18 juli 2025.
Landslaget betalar deltagarnas startavgift till tävlingen men i övrigt står man själv för samtliga kostnader. Även bokningar, tex resa och logi ansvarar deltagaren själv att ordna med. Ett ekonomiskt bidrag från landslaget utgår på 10 000 kr per spelare.
Några övriga generella förutsättningar:
- Landslagsuppdrag startar och slutar vid gemensam samling vid tid och plats som förbundskapten meddelar. Inga anslutningskostnader för spelarna betalas av landslaget.
- Egenavgift tas ut av spelare som blir uttagna till mästerskapen NM och VM. Avgiften för tävlande i oldtimersklass är 4 500 kr och för tävlande i seniorklass 2 500 kr.
- Ersättningen till ledarna på mästerskapen är 200 kr per dag.
- Respektive förbundskapten kommunicerar med spelare kring vilka tävlingar som är viktiga och ligger till grund för uttagning.
2025-02-02 / Landslaget SBGF