Om bangolf

Bangolfen har funnits i Sverige sedan 1932 då den första klubben bildades i Eskilstuna. 1937 bildades Svenska Bangolfförbundet som varit medlem i Riksidrottsförbundet sedan 1958.

 

Sporten är ofta mera känd som minigolf men har i tävlingssammanhang kallats bangolf sedan 1982. Svenska Bangolfförbundet är organiserat i sex distrikt och 80 föreningar. Antalet medlemmar är cirka 9000

 

Bangolf spelas normalt på tre olika underlag: filt (vanligast i Sverige), eternit (eller eternitliknande underlag) samt betong. Eternitbanorna kallas ofta Europabanor (EB) eftersom banorna utvecklades i Tyskland och är mycket vanliga på kontinenten. En fjärde bantyp har nu introducerats, Minigolf Open Standard, som är en mera fantasifullt utformad bana med konstgräs som underlag.

 

Ett normalresultat för en tävlingsspelare är på filt mellan 30 och 36 slag, på EB mellan 20 och 25 och på betong mellan 27 och 33. Banorna består alltid av 18 hål. Drömresultatet 18 slag är inte ovanligt på EB men extremt sällsynt på de andra underlagen. På betong hände det första gången någonsin under sommaren 2005. Stefan Björk, Skoghall BGK, svarade för den prestationen. 18 slag på filt har förekomit vid två tillfällen dock aldrig utomhus.

 

Det anordnas många bangolftävlingar i Sverige både sommar och vinter. Tack vare ett antal inomhushallar kan man spela bangolf året runt. Individuellt kan man spela klubbtävlingar, distriktsmästerskap, nationella tävlingar samt SM. De bästa spelarna blir uttagna att spela EM eller VM som alternerar vartannat år. Det spelas också lagspel. Svenska serien finns för klubblag från Elitserien till division tre. Lagen består av femmannalag som möts under tre samlingar varje säsong. Segraren i Elitserien blir svenska mästare och får representera Sverige i Europacupen. 2016 års svenska mästare är Skoghalls Bangolfklubb.

 

Internationellt är bangolfen starkast i Sverige, Tyskland, Österrike och Schweiz. När de internationella mästerskapen ska avgöras är svenska spelare alltid med bland huvudkandidaterna till de ädlaste medaljerna.

Mycket mera information om bangolf finns på vår historiesajt  www.svbgf.se.